
Strax efter go-fika hos ett par vänner med en fantastisk sockerkaka med choklad och kokostopping, som en av vännerna bakat, fick jag och "sockerbagaren" för oss att spring en kvällstur i skogen. Du vet, en sån där riktigt skön och mentalt avslappnande runda för att få röra på sig och bli av med överenergin så att man somnar gott... Men efter 1,5 kilometer fick min vän en sur uppstötning så hon spottade och fräste. Jag kunde inte annat än förstå hennes vånda eftersom jag själv började må ganska illa och rapade majestätiskt vart 10:e steg. Det dröjde inte länge innan även jag fick en uppstötning. Jag mådde så sjukt illa större delen av rundan. Det var rena turen att vi valt det kortaste spåret! Sockerkakan satt i halsen och jag kände en sur sötsliskig smak i hela svalget.

Sötsaker i alla ära (min vän är en hejjare på att baka dessutom), men det är inte värt det! Jag, liksom många andra, är känslig för socker - det påverkar både mitt psykiska och fysiska mående negativt. Samtidigt måste jag, åter igen liksom många andra, vara extra viljestark eftersom att jag kan få ett väldigt starkt sug efter socker. Nu vill jag aldrig mer se socker, känns det som. Jag vet att socker gör mig illamående, men jag visste inte hur mycket värre det blev av träning direkt efter intaget... Eftersom kroppen bevisligen får så svårt att fungera efter att ha ätit socker så kommer min varningslapa att tändas i fortsättningen när det kommer till fikabröd!

Betyder det att man inte borde äta sött??? Som vanligt tror jag inte på att överdriva åt något håll. Mängden sockerkaka jag åt denna kväll var uppenbarligen en överdrift, hälsar min mage med eftertryck! Men att att helt utesluta socker tycker jag är som en överdrift åt det andra hållet. Det blir som att gräva en grop åt hjärnan - hjärnan förstår nämligen ordet "inte" ganska dåligt emellanåt. Prova själv: Tänk INTE på ett geléhallon!
... och det gick bra??? (joke's on you)
Här gäller det att lära känna sin kropps förhållande till socker. För att hitta det måste man först sockerdetoxa (som jag kallar det) i ca 1 månad. Först då kommer du kunna märka hur sockret förändrar din annars sockerfria kropp. Vad händer med kropp och psyke?

Min kropp och mitt sockersug har mötts på mitten (typiskt svenskt lagom). Jag tar 1 pralin till kaffet någon gång i veckan - och OMG (Oh My God) vad den pralinen är god!!! Befinner du dig i Strängnäs kan du smaka underverken på Roggebageriet. Jag tillåter mig även att äta vitt mjöl (även om jag helst väljer annat p.g.a. flera olika skäl) och hur mycket frukt som jag känner för. Vaniljyoughurt någon gång ibland funkar, precis som choklad med 85 % kakao. Honung eller sukett i tekoppen är också helt ok. Det går m.a.o. kanonbra att följa den kostplanen - den håller i längden!
Avslutningsvis: jag väljer detta före godis och bakelser alla dar i veckan...



Eller vad säger du?
Må bäst! /söt-Mia
Socker,
Sockerdetox,
Sockerfri kost,
Kommentera